Не ги перете след всяко носене

Вълната съдържа ланолинови масла, които я правят естествено антимикробна. За да се отървете от миризмата на ресторант или задимена среда, просто го окачете на чист въздух или в банята, докато взимате горещ душ. А ако върху пуловера се появи петно, почистете го с подходящ препарат и го оставете да изсъхне. Това спестява енергия и запазва вълнените влакна.

Перете само като следвате тези стъпки:

  • Проверете етикета за препоръчани методи за пране.
  • Обърнете пуловера от обратната страна или го поставете в специална торбичка за пране.
  • Използвайте перилен препарат за вълна.
  • Перете с програма за вълна. Ако не я намерите сред програмите на Вашата пералня, изберете такава със студена вода и без центрофугиране.
  • Пуловерът се пере с други дрехи в подобни цветове и от подобни материи.

stitek

Как да перем на ръка?

Напълнете мивката, ваната или легена с вода със стайна температура и добавете специален препарат за вълна. Внимателно масажирайте пуловера и го оставете във водата за десет минути. След това го изплакнете първо в хладка вода, след това в студена вода, докато сапунените мехурчета изчезнат. Внимателно изстискайте пуловера, за да се отървете от излишната вода.

Изстискването на водата може да унищожи формата

Важно е да се спазва процедурата вода – препарат – пуловер. Ако пуснете струя вода директно върху пуловера, това ще повреди влакната му. Не изцеждайте водата от него със сила, а го направете внимателно.

Сушилнята може да свие пуловера с до няколко размера

Най-добре е пуловерът да се суши в хоризонтално положение, като се постави върху лека кърпа. Мокрият вълнен пуловер е тежък и ако го окачите на закачалка ще загуби формата си. Също така е важно да изберете правилното място, да избягвате пряка слънчева светлина или други източници на топлина. Когато го полагате върху кърпата, внимателно го наместете в желаната форма и отстранете възможно най-много гънки.

Как да съхраняваме вълнените пуловери?

  • Съхранявайте пуловера в затворено пространство, където ще е предпазен от прах и други външни влияния.
  • Друг вариант за съхранение е торбичка от естествени материали, защото пластмасовите могат да задържат влага или да боядисат дрехите.
  • Уверете се, че пуловерът е чист, преди да го приберете. Вълната е протеиново влакно и всякакви петна от храна привличат молци.

Важно е да оставите вълнените пуловери да почиват поне 24 часа между носенето. Вълнените влакна се нуждаят от време, за да се възстановят и да се върнат в първоначалната си форма. За да премахнете бучките от вълната, вземете четка и четкайте по дължина. Това ще премахне праха и мръсотията, които могат да повлияят на външния вид на вълнените тъкани.