В тази статия ще откриеш информация, която ще ти помогне да избереш не само правилния размер сутиен, но и идеалната кройка, според това какъв стил търсиш или какви дрехи носиш.

5 признака за сутиен, който приляга добре

  • Предната част на сутиена приляга плътно до тялото и не изпъква. Задната част не се набира нагоре.
  • Банелът е близо до гърдите и тяхната обиколка.
  • Презрамките не се врязват в кожата, не се отместват от раменете и не осигуряват цялата опора.
  • Гърдите запълват чашките идеално и не преливат нито отпред, нито отдолу или отстрани.
  • Сутиенът стои стабилно на едно място, дори когато вдигаш ръце или се навеждаш напред.

Как да измериш своя размер за сутиен у дома

Ще ти трябва шивашки метър и огледало. Измери себе си със сутиен без подплънки, с лека подплата (в никакъв случай не използвай push-up сутиен).



sutieni

Стъпка 1: Измери гръдната обиколка (под гърдите)

Увий метъра около гърдите, точно където стои банелът на твоя сутиен (под гърдите). Издишай. Лентата за измерване, която използваш, трябва да е плътно прилепнала, не прекалено стегната или разхлабена. Закръгли резултата до най-близкото цяло число.

Стъпка 2: Измери размера на твоята чашка

Увий шивашкия метър около най-изпъкналата част на гърдите, на нивото на зърното. Закръгли резултата до най-близкото цяло число.

sutieni

Стъпка 3: Открий своя размер в таблицата

Както всички знаем, размерът на сутиените е различен според марката. Поради липса на стандартизация, B чашка от една марка може лесно да бъде C чашка от друга. Имаш две възможности да разбереш своя размер, в зависимост от марката. Първата опция е да използваш числата от стъпка 1 и стъпка 2 и да ги сравниш директно с таблицата с размери на марката.

Другият начин е да изчислиш размера си, като използваш следната формула. Да кажем, че твоята гръдна обиколка е 84 см, а чашката ти е 101 см. В първата таблица с размери може да прочетеш, че тъй като твоята гръдна обиколка е 84 см, то твоят размер ще бъде 75. За да определиш размера на чашката, извади изчисления размер на гръдната обиколка от измерванията на бюста, следователно 101 - 84 = 26. Във втората таблица с размери може да видиш, че 26 см отговарят на размер на чашката F. Следователно размерът на твоя сутиен трябва да бъде 75F.

tablica-razmeri-sutieni
Внимание: Моля, имай предвид, че размерите могат да варират от марка до марка и за предпочитане е добре да разгледаш таблицата с размери на марката, която те интересува.

sutieni

Всеки аутфит изисква различен тип сутиен

Сутиени за тениски

Сутиените, създадени да се носят с тениски, са направени така, че да не се виждат под дрехите. Имат плоски шевове или са безшевни, създавайки един гладък силует. Основата на твоя гардероб трябва да се състои от два сутиена за тениски - един черен и един в телесен цвят, който да наподобява нюанса на кожата ти. Те ще задоволят по-голямата част от твоите нужди.

Съвет: За невидим ефект винаги носи сутиен в телесен цвят под белия топ. Белият сутиен се вижда през белите дрехи.

Сутиени без презрамки

Сутиенът без презрамки или с подвижни презрамки определено не трябва да липсва в гардероба ти. По-голямата част от поддържането на гърдите се осигурява от долната тел (банел) и силиконовата каишка във вътрешната част на сутиена. Инвестирай в цветове като черно или телесно.

Push-up сутиени

Сутиените push-up (или повдигащи) повдигат, приближават и визуално увеличават гърдите. Те са подсилени със специални подплънки или с подвижни подложки. Сутиенът push-up е подходящ избор, ако искаш да постигнеш по-обемна визия и да подчертаеш деколтето си, например с една вечерна рокля. Носете ги под топове или рокли с дълбоко деколте.

Покажи още

Сутиени без подплънки

Сутиените без подплънки са много удобни. Степента на опора зависи от това дали сутиенът има долен банел, но който обикновено осигурява съвсем малка поддръжка.

Особено популярни са сутиените от тип Bralette, които нямат подплънки и банели. Обичаме ги предимно с романтичен дизайн от дантела, но ще откриеш и такива от памук, коприна и други приятни материи. Те подчертават естествената форма на гърдите. Например, може да носиш Bralette от черна дантела под черна полупрозрачна или полуразкопчана риза. Може да носии памучните за ежедневието или при пътуване. Любими на всички са емблематичните сутиени Calvin Klein.

Покажи още

Сутиени тип бриджитка

Сутиените от тип бриджитка са идеални за по-малък или среден размер гърди. Тази кройка осигурява страхотна опора и има право разкроено деколте, което подчертава горната линия на гърдите. Презрамките обикновено са по-настрани. Те често са подвижни и могат да се махат, така че са идеални за рокли или топове без презрамки или за по-дълбоки деколтета.

Покажи още

Спортни сутиени

Добрият спортен сутиен минимизира неудобството по време на физически дейности. Може да избираш между различни нива на поддръжка в зависимост от тренировката, която планираш да правиш. Например, избери по-плътен сутиен за бягане и по-лек за тренировки с ниска интензивност като йога.

Покажи още

Знаеш ли, че твоят размер на сутиена има свои сестрински размери?

В случай, че си намерила сутиен, който ти пасва почти идеално, но все пак смяташ, че все още може да има подобрение, опитай "сестринския" сутиен. Сестринските размери на текущия ти размер сутиен са алтернативни размери, при които размерът на чашката остава същият, въпреки че размерът на гръдната обиколка и чашката се променят. Откриването на “сестринския размер” изисква смяната с един размер, в противоположни посоки.

Например:

Опитай с по-малък размер: Ако твоят размер е 75C, може да опиташ 70D, който има по-малка гръдна обиколка и по-големи чашки.

Опитай с по-голям размер: Ако твоят размер е 75C, може да опиташ с 80B, който има по-дълга гръдна обиколка, но по-малки чашки.

sutieni

Възможно ли е да переш сутиена си в пералня?

За да издържи възможно най-дълго, трябва да се грижиш с внимание за своя сутиен. Измиването на ръка след три до четири носения с мек перилен препарат е от ключово значение. В случай, че не ти се занимава или просто искаш да хвърлиш сутиена си в пералнята заедно с другото си пране, не забравяй да използваш мрежеста чанта и да закачиш задната част на сутиена.

Имай предвид обаче, че формата на сутиена може да се повреди от подобен натиск. Също така не се препоръчва да поставяш сутиените си в сушилнята. Не забравяй да редуваш сутиените, за да удължите живота им, а не просто да переш и да носиш отново един и същ, тъй като може да се разтегне и вече да не осигурява необходимата поддръжка и комфорт.