Основни кройки за мъжки ризи  

Класическа кройка за допълнителен комфорт

Класическата кройка, известна още като обикновена кройка, е цяла риза с плисета на гърба за допълнителен комфорт и допълнително плат в областта на корема. Тези ризи са били популярни в миналото, когато носенето на риза без сако или жилетка е било напълно неприемливо. В днешно време мъжките ризи с класическа кройка са популярни сред мъжете, които предпочитат комфорта и свободата. Те са подходящи и за мъже с по-пълни фигури

Покажи още

Фигурата се откроява в по-вталена кройка

За разлика от класическата риза, вталените ризи нямат плисета и са леко стеснени на гърба. Това ги прави по-лесни за прилепване към тялото, без да са прекалено стегнати. Този тип риза е подходяща за мъже с по-слаби или атлетични фигури. За вечерна, елегантна визия, допълнете ризата с подходяща вратовръзка. 

Покажи още

Ризата, която прилепва към тялото

Тесните или много вталените ризи са популярни сред младите мъже, които обичат да ги носят като втора кожа. Тази кройка е силно стеснена, особено в областта на талията, и е идеална за тези със слаба до много слаба фигура

pruvodce

Как да измерите правилно размера на ризата си

Повечето търговци на дребно определят размера на ризите по обиколката на яката в сантиметри. Измерва се от вътрешната страна - от копчето до илика. Други начини за измерване включват дължината на ръкава, гръдната обиколка и ширината на талията.  

Как да измерите обиколката на врата си?

Вземете сантиметър и измерете обиколка на врата си под адамовата ябълка. За да не бъде яката прекалено стегната, разхлабете леко лентата и пъхнете два пръста от предната страна между врата и сантиметъра. Числото, което получавате от измерването, представлява основния размер на яката и размера на ризата.

Как да измерите гръдната обиколка?

Някои онлайн магазини посочват размера на артикулите въз основа на гръдната обиколка. Можете просто да я измерите с помощта на шивашки сантиметър от мястото, където гърдите Ви са най-широки. Когато измервате, стойте прави и не гълтайте корема си. 

Как да измерите обиколката на талията си?

Измерете талията си точно над пъпа в най-тясната част на талията. По време на измерването се отпуснете и не задържайте дъха си.

Как да измерите дължината на ръкавите?

Помолете член на Вашето семейство или приятел да Ви помогне да измерите правилно дължината на ръкавите си. Повдигнете цялата си ръка и я огънете под ъгъл от 90 градуса. Сега Вашият помощник може да измери първата част, от тила до рамото. След това измерете дължината от рамото до лакътя и след това - от лакътя до костта на китката. Съберете всички измервания и ще получите число от порядъка на 81 - 95 сантиметра.

колко трябва да са дълги ръкавите на ризите

Каква дължина е най-подходяща?

При официалните ризи е важно да не се надигат от панталона, когато леко се наведете или седнете. Можете лесно да откриете идеалната дължина. Прикрепете предната и задната част и ги свържете към чатала. Ако не можете да направите това, ризата е твърде къса, а ако имате останало голямо парче плат, тя е твърде дълга.

Що се отнася до ръкавите, при свободно отпусната ръка и разкопчан маншет, маншетът трябва да завършва до кокалчето на палеца. По този начин няма да се случи ризата Ви да се навие над китката, когато ръката Ви е свита.

Признаци на идеално прилягаща риза

Ако искате да се чувствате удобно с новата си риза, е важно да изберете правилния размер. Как да разберете, че сте направили точния избор? 

  • Можете удобно да закопчаете всички копчета, без да остава много плат по тялото.
  • Когато седнете и дупките между копчетата създават малки вълни и разкриват кожата Ви, това означава, че ризата е твърде малка. 
  • Признак, че една риза е твърде голяма е, ако платът виси над колана и раменните шевове висят от раменете.

правилният размер на ризата

Върху какви детайли да се съсредоточите при избора?  

Джобчето на гърдите като индикатор за елегантност

Един от малкото детайли, които могат да се появят върху една риза, е джобчето на гърдите. Тук просто трябва да запомните едно просто правило – колкото повече джобове има една риза, толкова по-малко подходяща е тя за официален повод. Изберете риза без джобове за сватба или бал, като можете да си позволите един джоб за интервю за работа, а два джоба ще са подходящи за вечер, прекарана с приятели в бар. 

Ивица с копчета според вида на ризата

Ивицата с копчета е вертикална лента от плат с илици, разположени в центъра на ризата. Мъжките ризи имат ивица от лявата страна, докато дамските ризи имат ивица отдясно. Има няколко вида:

Стандартната ивица е сред най-разпространените. Можете да я разберете по факта, че има допълнителен слой плат, пришит върху илиците.  

Известни още като френски ленти, безшевните ленти са много минималистични, обърнати навътре и изгладени. Можете да ги срещнете и бизнес ризи. 

Покритата ивица има допълнителен сгънат слой плат, който покрива копчетата. Използва се за смокинг ризи. 
kosile

Правилната яка може да подчертае лицето Ви

Класическата яка е сред най-универсалните видове. Подходяща е не само за всички официални поводи, но и за всеки тип лице. Можете да я носите с или без вратовръзка, както  и като обикновена риза.

Яката с копчета е закопчана в краищата на яката и прикрепена към ризата. Тя се носи без вратовръзка, идеално си пасва с по-  спортни якета. 

Риза с яка тип пеперуда ще Ви трябва само за строго официални светски събития. Носи се с фрак (дрескод Бяла вратовръзка) или смокинг (дрескод Ч ерна вратовръзка) и винаги с папийонка. 

Ризата с отворена яка има елегантно усещане и отворени ревери, които са идеални за вратовръзка с широк възел. Подходяща е за по-официални поводи и по-слаби лица и фигури.

видове яки за мъжки ризи

Коя яка е подходяща за Вашето лице?

Ако имате кръгло лице, изберете издължени и тесни яки, които ще издължат лицето Ви.

За по-широко лице е подходяща по-широката яка (напр. отворена), която оптически балансира лицето Ви.

Ризите с по-ниска яка ще удължат късата шия.

За дълга шия изберете по-висока яка, която визуално ще скъси врата Ви. 

Маншетите се различават по форма и закопчаване

Квадратният или класическият маншет е най-често срещаният тип маншет. Обикновено има едно или две копчета и се използва за официални или ежедневни ризи .

Френският маншет е двойно сгънат и се среща на много официални ризи, като тези, носени със смокинг. Този тип маншет има дупки от двете страни и затова изисква копчета за ръкавели.

видове маншети за мъжки ризи

Италианският маншет е семпъл и ефирен, с пришито копче и дупка. Перфектен избор за летни костюми. Можете да го носите и с копчета за ръкавели, като в този случай копчето трябва да бъде отрязано.

Коктейлният маншет е известен с няколко имена - Джеймс Бонд, Казино или Неаполитански маншет. Дължи популярността си на Шон Конъри, който го направи известен в популярните филми за Бонд. Разкроява се и се закопчава с две кръгли копчета. 

Покажи още