Ще разгледаме по-подробно термините, които могат да бъдат намерени при продуктите за новородени. И накрая, подготвихме за Вас списък с летни и зимни покупки за новородени. С нашето опростено ръководство ще станете експерт!

8 съвета върху какво да се съсредоточите, когато избирате дрехи за бебета  

1. Сезонът има значение

Преди да започнете да правите списък с необходимите неща, помислете по кое време на годината очаквате новото попълнение в семейството. Адаптирайте покупките спрямо сезона. Ако бебето ще се роди посред зима, дрешките му ще включват по-скоро бодита с дълъг ръкав и гащеризони, като ще Ви трябват и ветровка, зимен гащеризон или по-дебела шапка и ръкавици.  

2. Не прекалявайте с количеството

Знаете ли, че малките бебета растат много бързо и се променят постоянно, особено през първите месеци от живота си? И така, ръкавите на гащеризона, който ставаше само преди седмица, изведнъж са къси. Така че не купувайте много дрехи като за начало, особено в най-малките размери. В противен случай шансът да нямате време да използвате всичко се увеличава неколкократно.

3. Помислете за удобството

През първите месеци от живота си бебетата спят през по-голямата част от деня. През останалата се хранят, преобличат, мият, мигат и плачат. Това са все дейности, които изискват комфорт. Когато бебето се чувства удобн, на Вас също Ви е удобно.

Със сигурност ще искате да покажете новото попълнение в семейството на семейството и приятелите си, ще ходите на гости или ще правите снимки, поради което е хубаво да закупите няколко допълнителни модерни дрешки. Основно гардеробът на бебето трябва да бъде съставен от удобни дрехи. Иначе казано, бодита, гащеризони, ританки и пижами. Това са продуктите, които ще използвате най-много през първите няколко месеца. 

4. Заложете на естествените материи 

Кожата на малкото дете е много деликатна и чувствителна. Ето защо препоръчваме да избягвате синтетичните материи и да избирате хипоалергенните. Така кожата диша естествено и без да се поти. Материята трябва да е мека, удобна и щадяща кожата. Можете да изберете 100% памук или органичен памук. При производството му не се използват пестициди, а текстилът не е третиран или боядисан с вредни за здравето вещества. 

5. Изберете неутралните цветове

Може би имате слабост към ярките цветове на дрехите, които подхождат на децата и тяхната положителна енергия. При най-малките обаче трябва да се съобразите и със здравето и чувствителната им кожа. Колкото по-неутрални са цветовете, например (бяло, сиво, кремаво), толкова по-малко багрило има в облеклото.

6. Избирайте практични дрехи за често преобличане

Ще трябва многократно да сменяте дрехите и пелените на най-малките деца. Помислете за това, когато избирате дрехи. Проверете метода на закопчаване и неговата практичност. Бързо освобождаващите се закопчалки са идеални. Много практични са детските гащеризони и цели облекла, които имат тези закопчалки навсякъде или поне около краката.

Изберете горнища с достатъчно широко деколте за бързо и безпроблемно обличане през главата или такива, които имат закопчалка около врата. Избягвайте ненужните връзки или други апликации около врата. Те могат да бъдат опасни за толкова малки деца. 

7. Използвайте прах за пране за чувствителна кожа

Изперете и изгладете внимателно закупените дрехи, преди да ги използвате за първи път. Не забравяйте да закупите нежен прах за пране, специално създаден за бебешката кожа.

8. Изберете широки, а не тесни дрехи

Малките деца се нуждаят от комфорт. Имайте това предвид, когато избирате правилния размер. За да се чувстват приятно и удобно, изберете не само меки, дишащи материи, но и такива с достатъчно свободна кройка. По-добре купете гащеризон, ританки или боди с по-голям размер, отколкото по-малък. 

koláž miminko

И как да разберете кой е подходящият размер детски дрехи?

Размерите на детските дрехи най-често са в сантиметри (според ръста на бебето) или според възрастта в месеци (или комбинация от двете). Разбира се, няма да знаете колко сантиметра ще бъде бебето преди раждането. В наши дни обаче можем поне да предположим благодарение на ултразвука.

Ако очакваното тегло на Вашето бебе е 3 кг., можете да закупите дрехи с размери 50 - 56. Ако очаквате, че Вашето бебе ще бъде по-едро при раждането, е възможно да започнете да използвате дрехи за бебета с размер 62.  

Ами ако бебето Ви се роди преждевременно?

Никой не предвижда това, но недоносените бебета обикновено са по-малки. Затова им трябват специални по-малки дрешки. По правило размерът на дрехите за недоносени бебета е до 50 (размер 44 - 49).

Основен комплект за новородено

Ако очаквате първото си бебе или търсите подарък за родилка, има термини, които могат да са нови за Вас. Затова бихме искали да обясним някои от тях. 

Боди 

В първите месеци това е много практична част от гардероба на бебето. Може да се използва като тениска, риза или потник. Детските бодита се предлагат както с къс, така и с дълъг ръкав. През горещите дни избирайте къси ръкави, в противен случай смело избирайте дълги, защото това са дрехи за най-малките и те може да са по-чувствителни към течение или студен въздух. Детските бодита се закопчават между краката, най-често с няколко копчета. Именно благодарение на това закопчаване, това е практично попълнение в гардероба на Вашето бебе. Бодито няма да се изплъзва изпод панталона на бебето, така че то няма да настине. Някои артикули също имат закопчалки около врата или по цялата дължина на корема.

Ританки  

Наподобяват класическите памучни спортни панталони, но нямат отвор в долната част, а завършват като "чорапи". Не е нужно да обличате бебето в анцуг и чорапки отделно, а благодарение на факта, че е едно цяло, чорапките няма да падат от крачетата на бебето. Обикновено са с висока и еластична талия, така че не притискат никъде. Това е удобен артикул и е много популярен сред майките и бебетата, благодарение на своята практичност. За по-лесна и бърза смяна на памперсите е практично да изберете полуританки с отвор между крачетата. Те обикновено се комбинират с детско боди.

Гащеризон

Още една основна част от гардероба на малкото новородено. Подобно на ританките, гащеризоните приличат на детски спортни панталони с чорапи, но имат и горна част, която също се закопчава с копчета или е съставена само от груби връзки. Това е практична част, защото предпазва корема и гърба на малкото дете. Гащеризонът най-често се носи директно върху тялото или върху горнището на бебешкото боди.

Зимен гащеризон

Дебелите и топлите зимни гащеризони предпазват бебето от студа. Те са предимно подплатени с мека памучна материя. Често включват ръкавици на връзки. Бебешкият гащеризон обикновено може да се разкопчава по цялата дължина, за да можете лесно да облечете бебето и да го закопчаете. Част от гащеризона е и долната част - меки "обувки", които можете да закопчавате и разкопчавате лесно, с помощта на копчета. По много подобен начин работят и зимните одеяла, които можете да използвате специално за носене на бебе в количка или за столче за кола.

Списък с покупки за лятно бебе:

Списък с покупки за зимно бебе: